pátek 18. listopadu 2016

V Krnově na koupališti aneb výpravy za inspirací

V KRNOVĚ NA KOUPALIŠTI ANEB VÝPRAVA ZA INSPIRACÍ

Jsme velmi rádi, že vedení našeho města zahájilo aktivity vedoucí k obnově a znovuotevření koupaliště v Úvalech. A protože člověk není nikdy dostatečně chytrý a znalý věcí, zajímala nás zkušenost s provozem a obnovou koupaliště tam, kde koupaliště úspěšně provozují.

V Krnově mají koupaliště již od roku 1934, jsou na něj hrdí a navíc byli ochotni se o své zkušenosti s jeho provozováním podělit.



areál koupaliště


V sobotu 12. listopadu jsme se do Krnova vypravili a sešli se na koupališti s panem Ing. Vladislavem Skopalem, vedoucím provozovny Technických služeb města Krnova, které mají provozování koupaliště na starosti.

Krnovské koupaliště se nachází v krásném areálu se vzrostlými stromy u řeky Opavice v nadmořské výšce 316m n.m.


celkový pohled z jihozápadu

Bazén je o rozměrech 50 x 28 m s hloubkou 0,9-1,5 m, provozně rozdělen na dvě části plavací a rekreační. Součástí je i kruhový dětský bazén 13 x 10 m, s hloubkou ca 0,5 m.
   pohled na hlavní bazén
                                  
dětský bazén

K vybavení celého areálu patří WC, šatny, převlékací dřevěné boxy na travnaté ploše, hřiště na beach volejbal, dětské hřiště s průlezkami, nedávno zrekonstruovaný minigolf.
  

dětské hřiště s občerstvením

šatnové kabinky pro rezidenty

Vstupní objekt je vybaven mimo jiné bezpečnostními schránkami na cennosti návštěvníků.

Technologii koupaliště zajišťuje už částečně dosluhující vybavení firmy Culligan. Bohužel zde mají problémy s manganičitou vodou (z vlastních studní) a prakticky nefungující cirkulací vody v bazénech. Při plánované rekonstrukci ale budou tyto problémy vyřešeny.
Ve velice špatném stavu (na rozdíl od úvalského koupaliště) jsou vlastní betonové vany. Voda uniká prasklinami jak ve dně, tak ve stěnách. Ale přesto koupaliště Krnovští udržují v provozu, neboť jak říká Ing. Skopal: „To by byla ostuda, koupaliště pro občany Krnova a okolí neprovozovat!“

Slabina je a bude parkování, to je realizováno odstavením aut podél příjezdové silnice (tedy bez výběru parkovného).
   
Financování koupaliště, jeho oprav i provozu, je z rozpočtu technických služeb a měsíčním vyrovnáním chybějících prostředků z rozpočtu města.

Návštěvníky koupaliště jsou Krnovští a občané z okolí, tj. území s asi 30 tisíc lidmi. Sezóna trvá od června do září a celkem za sezónu se zde vystřídá kolem 26 tisíc návštěvníků, rekord byl 50 tisíc. Provozní dobu chtějí příští rok prodloužit až do 20 hod. Vstupné je velmi nízké, např. denní vstup pro dospělého činí 30 Kč, na celou sezónu 500 Kč. Do budoucna uvažují i o variantách celoročního využití areálu.

Co dál? Krnovští prošli procesem analýzy řešení a návrhů. Na stole nebyla diskuze, zda koupaliště ano či ne, a co kvůli němu nebude realizováno, ale jakou formou a v jakém rozsahu bude modernizováno.  A navíc v termínu takovém, aby nemuseli vynechat byť jen jednu sezónu. Posunuli se od prvotní varianty „super koupaliště“ s nerezovými vanami a dalším vybavením až k rozhodování mezi variantou biotopu a variantou klasického koupaliště.
Město zadalo vypracování projektové a naceněné studie pro obě varianty. Každá z nich má svá plus a mínus (jejich prezentace v plném rozsahu jsou uvedeny na stránkách www.krnov.cz).

Pokud by byla zvolena varianta rekonstrukce klasického koupaliště, budou upraveny stávající bazény vyfóliováním. Náklady na bazénovou fólii jsou odhadovány ve výši 1,9 mil Kč, na bazénovou technologii 8,75 mil Kč, potrubní rozvody 450 tis Kč a elektrorozvody 400 tis Kč.

Zeptali jsme se pana Michala Brunclíka, místostarosty Krnova, jaký bude další postup. „Finální rozhodnutí o variantě bude učiněno až na jednání Zastupitelstva dne 7. 12 2016“, sdělil nám. „Přiznávám, že já sám jsem spíše zastáncem varianty klasické, stavebně-technické, kterou bychom prioritně řešili stav bazénové vany a technologií.“

A co je skvělé, Krnovští jsou připraveni se podělit o své zkušenosti z rekonstrukce s Úvaláky.
Děkujeme a držme si pěsti.

Za občanskou aktivitu Zachraňme koupaliště

Jana Kytlicová, Petr Vosecký, Petr Hrubý a Peter Kytlica             

Foto PePePe


Žádné komentáře:

Okomentovat