úterý 5. listopadu 2019

DO ÚVAL PŘIBYLO NOVÉ TŘEŠŇOVÉ STROMOŘADÍ


Polní cestu vedoucí k rozhledně Vinice na kopci na vyhlídce zdobí od soboty 2. listopadu 12 krásných vysokokmenných třešní, odrůdy Big Napoleon a Regina. Zasadili je dobrovolníci organizovaní spolkem Zachraňme koupaliště.

Na výsadbu jsme na začátku září získali grant Nadace Partnerství s finanční podporou Makro Cash and Carry ČR, a to především díky podpoře přátel a veřejnosti z Čech i Moravy v hlasování o přihlášených projektech, které se ucházely o získání grantu. Projekt byl zařazen do celorepublikové akce jako Třešňoví skřítci#sazibudoucnost. Sázení odsouhlasila Rada města Úvaly.

Dobrovolníky k sázení jsme v Úvalech oslovili v září během akce „Babí léto na koupališti aneb rozmarné sousedské odpoledne“ a přes sociální sítě.

V sobotu se nás sešlo na místě přes 20 nadšenců, překonali jsme i nástrahy počasí, zvládli jsme jak přepravu vysokých stromů v kontejnerech, tak i obstarání 2 m3 vody na zalití stromů. Když jsme se na konci rozhlédli a viděli krásné stromořadí, řekli jsme si: za tu námahu to opravdu stálo. Podařilo se to a dokonce s úsměvem! O stromky se budeme dále starat jako jejich třešňoví skřítci a pod dohledem odborníka se chceme naučit, co stromy potřebují.

Když půjdete kolem, mohou Vás zaujmout nápisy na opěrných kůlech u stromků. Je jich 12, takže každý stromek nese označení jednoho měsíce v roce. Někdy, až napadne sníh, chystáme setkání „u dvanácti měsíčků“ a … Marušku už máme.

Úsek polní cesty, která je často využívána turisty a cyklisty, byl holý bez stromů. A tak věříme, že se stromům bude dařit a časem budeme moci ocenit jejich stín a šťavnaté plody.


Zachraňme koupaliště, z.s.

































Žádné komentáře:

Okomentovat