neděle 26. června 2016

Ohlasy veřejného zasedání aneb Referendum o existenci koupaliště bude

Na veřejném zasedání 23.6. úvalští zastupitelé rozhodli o vyhlášení referenda o budoucnosti koupaliště. Na misku vah při hlasování vedle sebe položili obnovu koupaliště za desítky milionů korun  a využití těchto prostředků na infrastrukturu města, která bezesporu další investice potřebuje. Pro upřesnění. Nejprve  podle vedení města mělo být na rekonstrukci potřeba  30 mil. Kč, dnes již jsou k dispozici návrhy min. o 10 mil. Kč levnější, pokud by město ukvapeně nezbouralo existující stavby šaten, mohla by být investice do rekonstrukce ještě nižší. Když nemám finance, snažím se přece obnovu provádět postupně a neodstraňuji funkční, byť již zastaralé vybavení.


Zmizelé koupaliště má nahradit nové sportoviště. Možná jsem to přehlédla, ale v zásobníku projektů tato položka nefiguruje a tím pádem si těžko udělat srovnání o jak velkou částku bude třeba snížit  jiné investice, na které se bude odvolávat referendum. 

Zatím také nebyla zveřejněna koncepce konkrétního využití prostoru. Nechápu, jak je možné hlasovat o likvidaci něčeho dříve než vím, čemu má stávající využití ustoupit. Nevíme, jaké nové sporty na tomto unikátním prostoru budeme moci provozovat a zda to opravdu budou aktivity pro širokou veřejnost a všechny věkové kategorie nebo jen pro úzkou skupinu zájemců, pro které by se sportoviště mohlo zřídit někde na „zelené louce“. Nic z toho nevíme,  ale budeme hlasovat o likvidaci koupaliště.

Pokud bych měla o této záležitosti rozhodovat, tak bych neřešila, jestli koupaliště ano, či ne. Určitě bych nechtěla být tím, kdo se zaslouží o zničení tohoto unikátního místa, které nám jako jednu z mála věcí  lidé z okolí závidí. Pro mě by otázka zněla, kdy a v jakém rozsahu to budu schopna udělat. Milovníci zmíněného místa jistě pochopí, že budou muset chvíli počkat a chodit do tohoto jinak udržovaného prostoru jako do parku. Pochopí, že je třeba se zamyslet i nad dalšími aktivitami, kterými by se využití prostoru rozšířilo. Pochopí stejně jako já, že nejsou prostředky nyní, ale asi těžko pochopí, proč je celá věc vyhrocená tak, že buď  uděláme celou rekonstrukci za velké peníze nyní, nebo nikdy.

Zdeňka Havránkova

Žádné komentáře:

Okomentovat